Akarlar küçük yapılı haşereler olup insanların ve hayvanların deri döküntüleri ile beslenen parazitlerdir. Akarların vücut yapıları türüne göre değişkendir. İnsan üzerinde ve yaşam alanında bulunan akarların genellikle üzeri tüylü ve kıllıdır. Yapı olarak o kadar küçük yapılıdır ki gözle dahi görülmezler. Akarların vücutları ve yapıları oval olup bir beyzbol topuna benzer. İnsanlar üzerinde ve yaşam alanında bulunan akarlarınbir diğer adıda mite'dir.Bu akar çeşidi ile daha sonra mite paraziti olarak ayrıca ilgileneceğiz. Akarların bünyesi çok güçlüdür her türlü pis ve tozlu ortamda yaşarlar. Akarlar sıcaklık veya soğukluk gibi sıkıntıları olmadığı gibi nemden de etkilenmezler.Akarlar türleri itibariyle oldukça fazladır.
Bazı bitkiler üzerinden beslenir, bitkilerin yapraklarını ve bitkilerin meyvelerinden tüketirler. Bitkilerin yaprağı üzerinde ağ oluştururlar. Bitki akarları çok çabuk üreyen haşerelerdir. Her üremelerinde çok sayıda çoğalırlar. Bitki yaprakları üstüne, bitki kovuklarına ve bitkilerin kabukları arasına girerek yumurta bırakırlar. Akar yumurtaları ilk olarak çok şeffaf renktedir, daha sonra yumurtalar açılmaya yakın sarı renge bürünür. Bir akar paraziti yılda 10 defa döl verebilir. Her yavrulama döneminde 100'ün üzerinde yumurta bırakır. Akar yumurtası yaklaşık olarak 1 hafta içinde larvalaşır ve yumurtadan larvalar çıkar.
AKARLAR İLE MÜCADELE
Akarlar ile mücadele çok yönlüdür ve bilgi isteyen bir iştir. Akarlar ile mücadele ederken mutlaka ilaçlama şirketlerinden bilgi alınız. Bitkilerde bulunan akarlar ile mücadelede 2 yöntem kullanılır.
1- DOĞAL YÖNTEMLERLE YAPILAN MÜCADELE
Akarlar ile mücadelede kullanılan 1. yol biyolojik yöntemler ile yapılan mücadeledir. Bu akarları yiyerek beslenen bazı böcekleri üretip yoğun görüldüğü bölgeye bırakmakla olur.
2- KİMYASAL YOLLARLA YAPILAN İLAÇLAMA VE AKAR MÜCADELESİ
Bu durumda yapılan ilaçlamada mutlaka ilaçlama şirketlerinden bilgi alın ve ilaçlama firmaları ile çalışın.
Akarlar için ilaç alıp kullanmak yeterli değil dışarıda satılan ilaçların birçok çeşidi var. Bu bakımdan hangi haşere için hangi ilaçların kullanılacağı hakkında mutlaka ziraat mühendislerinden bilgi alın. Akarlar için kullanılan ilaçlama sıvı püskürtme veya sıvı boyama yöntemi olmalı.
AKARLAR İLE İLGİLİ SORULAR
1- AKARLAR NE İLE BESLENİR?
Akarlar bitkiler üzerinde bitki yaprakları ve bitki meyvelerinin öz suyunu emerek beslenir.
2- AKARLAR İNSANA NE ZARARLARI VARDIR?
Akarlar insanlara zararları çeşidine bağlı olarak değişir. Akarların evde bulunanları(mite) insana hastalık bulaştırması bakımdan zarar verdiği gibi bitkiler üzerinde yaşayan akarlarda insanın besinlerine zarar verir ve bitki ve sebzelerin kurumasına da sebep olurlar.
3- AKARLAR NASIL HAYVANLARDIR?
Akarlar gözle zor görülen çok küçük yapılı ve 4 ayağı olan hayvanlardır.